CreaUnit

Blog

7 mei 2018

Ook dit jaar zijn er weer veel veranderingen en trends in de designwereld te bespeuren. Van fel kleurgebruik tot gradients tot de manier waarop we omgaan met social media posts. Ik heb de 10 belangrijkste trends op het gebied van design in 2018 hieronder voor je op een rijtje gezet:

 

1. Gradients

Gradients, oftewel kleurovergangen, zijn in 2018 officieel terug in beeld! Eind 2007 verdwenen de gradients uit alle ontwerpen in ruil voor het platte design. De come-back van de gradients is overal te zien, van hippe websites tot het welbekende Instagram logo. Bedrijven maken anno 2018 weer veelvuldig gebruik van gradients in hun branding.

Beelden door Instagram en Magdiel Lopez

2. Social media en beeld

Gebruikers willen tegenwoordig geen irrelevante stockfoto’s meer zien die binnen een paar seconden zijn uitgekozen. Het beeld moet indrukwekkender zijn en moet de gebruiker meteen een beeld geven van de inhoud van het bericht. De tekst kan dan nog zo goed zijn, het komt pas tot zijn recht wanneer er goede en vooral relevante afbeeldingen gebruikt worden. Bedrijven gaan steeds meer gebruik maken van authentieke fotografie voor een realistische look and feel. Het laat de gebruiker emoties zien en het vertelt ze een echt verhaal, Heineken past dit op een hele goede manier toe.

Beelden door Heineken

3. Responsive logo’s

Met het eindeloze assortiment aan verschillende devices en schermgroottes is er een grote behoefte aan responsive design. Dit geldt ook voor het logo. Een responsive logo is een logo dat zich aan alle schermformaten kan aanpassen. Het is niet langer voldoende om één logo te maken en dit aan te passen op de variërende schermgroottes. Responsive design is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het creatieve proces. 

Beelden door Nike, Levi’s, Skype en Disney

4. Augmented Reality

 De snelle groei van Augmented Reality of terwijl ‘AR’ wordt steeds meer opgemerkt in de design wereld, het blijft niet meer alleen bij games-, video- en de app industrie. Augmented Reaility wordt vandaag de dag gebruikt om twee werelden bij elkaar te brengen. In de aankomende jaren gaan we veel bedrijven en merken zien die dit gaan gebruiken voor zowel vermaak als voor het consumeren. Vooral mobiele apparaten zullen groeien op AR gebied.

 

Beelden door Eyejack en DIA

5. Patronen uit de 80’s en 90’s

Kleurschema’s uit de jaren 80 en 90 zijn terug van weggeweest! De abstracte en
geometrische patronen komen steeds prominenter tot hun recht, het zorgt voor een vleugje nostalgie dat wordt toegevoegd aan het ontwerp. In de jaren 80 en 90 speelden felle kleuren en pasteltinten een belangrijke rol, dit zien we dan ook veel terug tegenwoordig.

Beelden door Write Sketch &

6. Fel en onverwachts kleurgebruik

Fel kleurgebruik komt weer helemaal terug. Felle kleuren worden op verschillende manieren verwerkt in bijvoorbeeld 3D- en grafisch design. Er worden risico’s genomen in het ontwerp door felle kleuren te combineren en het randje op te zoeken. Met het toevoegen van interessante kleuren over bijvoorbeeld een afbeelding, wordt de afbeelding direct boeiender en zal de gebruiker aangetrokken worden tot het ontwerp.

Beelden door Nike, Musical Freedom Records en Dropbox

7. Gedurfde typografie

Opvallen, dat wil iedereen met zijn ontwerp. Een manier om dit te doen is door vetgedrukte, handgeschreven of kleurrijke lettertypen te gebruiken. Ontwerpers gaan steeds meer los met typografie, het gebruik van verschillende grootes, diktes, texturen en vormen zorgt voor veel diversiteit die ook een mooie combinatie kan vormen met beeld. Ook in de wereld van de typografie zijn er veel trends gaande, zo wordt er steeds meer gebruik gemaakt van Serif, komt de retro look terug en is het motto: hoe groter, hoe beter. Het opvallende typografie zie je veel terugkomen in covers van albums.

Beelden door Naaz, Lijpe x Ismo en Connie Constance 

8. Duotones

Duotones: twee kleuren die dicht bij elkaar liggen en samen een bepaalde afbeelding vormen door een halftoonafdrukproces. Door de gedurfde kleuren en de verschillende toepassingsmogelijkheden zijn er oneindig veel mogelijkheden en dit maakt het dan ook een van de meest opvallende trends van 2018.

De volgende ontwikkeling in duotones is alweer gaande, namelijk de ‘’double light’’. Dit is een effect dat een eenvoudige compositie omzet in een modern ogende afbeelding. Door twee lichtbronnen of kleurkanaalsplitsing wordt het dubbele licht bereikt.

Beelden door Spotify en Grzegroz Adamski

9. Digitaal handgemaakte illustraties

Steeds meer bedrijven maken gebruik van handgemaakte illustraties, een trend die goed aansluit bij de authenticiteit die je ook op social media moet laten zien om geloofwaardig te zijn. Ontwerpers kiezen voor hun eigen stijl, hierin is de opkomst van de handgemaakte illustraties direct te zien. Aan de hand van gepersonaliseerde afbeeldingen en illustraties laat het bedrijf niet alleen zien dat er tijd in is gestoken, maar het zorgt ook voor een goede eerste indruk. Tip: gebruik een gepersonaliseerde illustratie in plaats van een middelmatige afbeelding.  

Beelden door Nike en Adidas

10. Interactief webdesign

Creatieve animaties en micro-interacties toevoegen aan webdesign wordt steeds populairder. Het verbetert de gebruikerservaring en voegt een stukje extra informatie toe aan bepaalde elementen zodat de gebruiker door kleine details nog meer betrokken is bij het merk. Het geeft een website ook meer eigenheid. Animaties en micro-interacties worden bijvoorbeeld gebruikt voor loading bars.

 

Beelden door XJW en Oleg Frolov

 

 

Zo, dat waren de 10 belangrijkste design trends van 2018! 

Zie jij ze ook steeds vaker voorbij komen? 

Interessant?

Deel het via sociale media:

Geschreven door:

Iris