CreaUnit

Contentmarketing: hoe ga je hiermee aan de slag

Blog

Een veelgehoorde kreet: ‘Contentmarketing en social media, daar moeten wij ook wat mee doen.’ Waarop veel bedrijven beginnen zonder een concreet plan te hebben. Helaas stranden veelbelovende initiatieven op haalbaarheid, budget, gebrek aan commitment, expertise of simpelweg de juiste vaardigheden. De meeste marketingmanagers weten dat ze inmiddels de overstap moeten maken van de communicatie waar je alleen gaat zenden en adverteren, naar de communicatie die gebaseerd is op content. Maar hoe pak je dit nu aan? In deze blog lees je meer over welke stappen je moet doorlopen om tot een goed online communicatieplan te komen.

Contentmarketing: onderdeel van je marketingstrategie

Als wij de route bepalen en als we een merk op de markt zetten dan komt een stuk contentmarketing aan bod. Een term die de laatste jaren veel meer betekenis heeft gekregen en onderdeel is geworden van je marketingstrategie. In deze blog ga ik je vertellen wat contentmarketing precies is en hoe deze is ontstaan.

Contentmarketing is uitgegroeid tot een onderdeel van je marketingstrategie, net zoals je social media strategie. Het Content Marketing Institute, een van de drijvende (commerciële) krachten achter de popularisering van de term ‘contentmarketing’, definieert contentmarketing als volgt (ruwweg vertaald):

“Contentmarketing is het maken, aanbieden en verspreiden van content die aansluit op een vooraf geïdentificeerde behoefte om zo nieuwe relaties aan te gaan en bestaande relaties te versterken.”

Ik lees hierin vooral dat het draait om het maken en delen van waardevolle, relevante informatie en toegevoegde waarde van je product of dienst voor een specifieke doelgroep. Het doel is om deze specifieke doelgroep aan te spreken en aan je te binden.

Hoe is het ontstaan?

Door de jaren heen is het bereik van de conventionele media (hiermee bedoel ik reclame, advertenties, radiospotjes etc) afgenomen. Dit komt onder andere doordat er veel kanalen bij zijn gekomen die de aandacht van de consument vragen. Het gevolg hiervan is dat de consument zelf is gaan bepalen aan welke informatie hij wel of geen behoefte heeft. De consument is anno nu beter geïnformeerd dan ooit. Bij een aankoop worden er eerst verschillende offline en online bronnen geraadpleegd en vertrouwt men daarbij op meningen van andere consumenten.

Uit deze ontwikkelingen is contentmarketing ontstaan. Contentmarketing is het aanbieden van relevante informatie voor marketingdoeleinden. De nadruk ligt bij contentmarketing niet op je product of dienst, maar je probeert de bezoeker te helpen met informatie die hij of zij nodig heeft. Deze informatie zorgt ervoor dat hij of zij het vraagstuk op kan lossen.

De gedachte achter contentmarketing is; blijf als bedrijf constant waardevolle informatie aanbieden aan je doelgroep, dat loont zich uiteindelijk door loyaliteit aan jouw werk of bedrijf.

Interessant?

Deel het via sociale media:

Geschreven door:

creaunit