CreaUnit

Pinterest als onderdeel van je social media strategie

Blog

Facebook en Twitter zijn vaak de eerste twee namen waar je aan denkt bij social media. Natuurlijk is er ook meer te vinden in Social Media Land. Bijvoorbeeld Pinterest, een medium dat grote stappen aan het maken is in Nederland. Persoonlijk één van mijn favorieten! Een leuk medium voor privé gebruik, maar zou Pinterest ook wat kunnen betekenen in jouw social media strategie?

Pinterest in het kort

Pinterest is een sterk visueel ingesteld sociaal medium, het beste te omschrijven als een online prikbord waar je mooie plaatjes op kunt bewaren en delen. Een korte uitleg van Pinterest en hoe het werkt:

  • Een afbeelding of video die je aan je bord kunt toevoegen heet een pin.
  • Je kunt een afbeelding pinnen van een andere gebruiker, zelf een afbeelding uploaden, of je een afbeelding van internet halen. De afbeelding wordt gepind inclusief achterliggende link, dus door op de pin te klikken kom je terecht op de website waar je hem vanaf hebt gehaald.
  • Je pins verzamel je op borden, ingedeeld op onderwerp of thema.
  • Net als met andere social media kun je andere gebruikers volgen (wel zo sociaal), je ziet dan in je newsfeed wat zij hebben gepind. Je kunt alle borden van een gebruiker volgen, maar ook individuele borden.

Pinterest is dus een interessant sociaal medium om inspiratie op te doen, mooie beelden te verzamelen en een handig overzicht te maken van producten die je interessant vindt, inclusief de bron. Er is een hoog verslavingsgehalte, dus wees voorzichtig! Voor je het weet ben je uren verder en was je even vergeten dat je ook nog een afspraak had staan.

Feiten & cijfers

Pinterest telde vorig jaar 1,6 miljoen Nederlandse gebruikers, een stijging van bijna 15% vergeleken met 2014. Opvallend is dat 84% van de Nederlandse gebruikers vrouw is, tegenover 16% mannelijke gebruikers. Het grootste deel van de gebruikers valt onder de categorie 20 tot 40 jarigen, namelijk 22%.

(bron: Marketingfacts

Pinterest zakelijk inzetten

Maar wanneer kan Pinterest interessant zijn voor je bedrijf? Om je product of dienst aantrekkelijk te maken voor Pinterest, moet het ten eerste een sterk visueel beeld zijn. Een product kan op zichzelf staan, maar een dienst moet goed (en mooi) uit te beelden zijn in een plaatje (pin). Zoals aangegeven, is het grootste deel van de gebruikers van Pinterest vrouw. Bestaat je doelgroep (voornamelijk) uit vrouwen? Dan kan Pinterest een handig medium zijn om je doelgroep te bereiken! Vergeet vooral niet om de link van je website achter de pin te hangen, zo kun je ook meer traffic naar je website (of webshop) genereren. Gebruik termen in het onderschrift van je pin waarop jij gevonden wil worden en bouw een call to action in.

Het is belangrijk om de thema’s van je borden met zorg te kiezen. Zorg er hierbij voor dat niet al je borden bestaan uit alleen maar producten van je eigen bedrijf. Het woord ‘social’ in ‘social media’ zegt het eigenlijk al, wees sociaal en pin of repin ook beelden van andere bedrijven.

Net als met andere social media is het ook voor Pinterest belangrijk dat je een duidelijke strategie hebt ontwikkeld voor jezelf en dat er continuïteit ontstaat in het pinnen. Zorg er dus voor dat je regelmatig interessante beelden blijft pinnen. Maak bijvoorbeeld een inspiratie-bord aan, zo laat je zien wat jou als bedrijf nou echt inspireert. Leuke extra informatie voor je doelgroep en zo geef je jouw bedrijf een ‘gezicht’.

Een zakelijk Pinterest account

Sinds 2012 kun je een zakelijk account aanmaken bij Pinterest. Zakelijke en privé accounts zijn gratis en hebben tot nu toe nog dezelfde mogelijkheden. Het voordeel van een zakelijk account is dat je je website kunt verifiëren. Hiermee bevestig je dat jij de eigenaar bent van je website. Nadat Pinterest jouw website heeft geverifieerd, komt er een hyperlink van je website op je Pinterest pagina te staan. Ook wordt je profielfoto toegevoegd aan pins die afkomstig zijn van jouw website.

Je krijgt ook toegang tot websitestatistieken. In deze statistieken kun je zien wat andere gebruikers vanaf jouw website hebben gepind, wat het bereik is van de pins en hoeveel bezoeken dat heeft opgeleverd aan je website.

Eén van mijn favoriete zakelijke Pinterest accounts is die van April and May. Jantine en Vivian, de Nederlandse dames achter het interieurblog April and May, waren één van de eerste interieurbloggers in Nederland. Het Pinterest account van April and May telt meer dan 4,3 miljoen (!) volgers, dus zeker een bezoekje waard om eens te kijken hoe zij het hebben aangepakt. Watch and learn!

Interessant?

Deel het via sociale media:

Geschreven door:

creaunit